English biography-versionWander van Duin: zang, gitaar, banjo, mandoline; Klaas Akkermans: contrabas, zang; Wyger Smits: zang, gitaar, mondharmonica, percussie

Cotton Green koos voor akoestische muziek op een moment dat sampler en sequencer de muziekscene domineerden en het absoluut geen trend was om 'unplugged' muziek te maken.
'Als je naar onze instrumenten kijkt,' zegt Wander, 'dan zie je een bluegrass-, country-, of folkband, ook vanwege de meerstemmige zang. Onze muziek is alleen net even anders. Wij mixen eigenlijk al die invloeden en zo ontstaat het Cotton Greengeluid. Daar zit wat sixties en seventies rock in, een beetje blues en wat traditionele country & western.'
'We hadden toegezegd dat we zouden optreden tijdens een festival in Drachten,' vertelt Wyger. 'Dat was in 92. We hebben toen heel simpel gekeken naar de instrumenten die we in huis hadden en daar vervolgens een muziekstijl bijgezocht, die ons aanspreekt en waarmee we qua capaciteiten uit de voeten kunnen.
In de daarop volgende jaren speelde Cotton Green in het voorprogramma van o.a. Jayhawks, Golden Earring, Normaal en The Brandos, verzorgden live-optredens voor de BBC, Omrop Fryslân, Radio Noord, VPRO-radio en een aantal lokale radiostations en bouwde een aardige live-reputatie op bij diverse podia en festivals in de lande. Tot driemaal maakte de band een tournee door Ierland.
Het succesvolle optreden in het voorprogramma van the Jayhawks in juni '93 resulteert in een contract voor het maken van een CD bij Universe, een sublabel van EMI/Virgin. Er verschenen 2 CD's: 'Eddy was right' in 94, en 'Totem' in 95.
Februari 1998 maakten de leden van Cotton Green hun debuut als toneelspelers. 'De toneelvereniging van Broeksterwoude voerde een muziek-, dans- en toneelspektakel uit', vertelt Wander, 'ze vroegen of wij het muzikale aandeel voor onze rekening wilden nemen, en daarnaast ook te figureren. Dat is een hele leuke ervaring geweest. Het jaar daarop deden we niet alleen de muziek, maar speelden we ook een bescheiden rol in een toneelbewerking van "The Blues Brothers". Iets heel anders dan wat we normaal met Cotton Green doen, maar erg leuk!'
September 1999 besluit groepslid van het eerste uur Wilt Dijk de band te verlaten. Klaas Akkermans, onder andere bekend van de bands 'Tinseltown Rebellion' en 'Poldermodel', neemt zijn plaats in. Daarnaast spelen vaak gastmuzikanten mee aan om het vertrouwde Cotton Green geluid een verrassend tintje te geven.

Momenteel is groep druk bezig met de voorbereidingen voor de derde CD, die dit voorjaar opgenomen zal worden.

Voor meer informatie en boekingen:
COTTON GREEN Hoofdweg 122 9104 BJ Damwoude
tel: 0511 541048 / 0511 422500 fax: 0511 424550
e-mail: info@wygersmits.nl